Elérkezett hát a nagy nap. Itthon, hazai környezetben megkezdhette válogatottunk Eb szereplését. Nem is akárki ellen, a legutóbbi Európa-bajnok Portugália ellen, akikkel legutóbb egy remek mérkőzésen 3-3-at játszottunk. Ahogy arra számítani lehetett remek hangulatban kezdődött a mérkőzés. Rögtön a 6. percben Gulácsinak kellett Diogo Jota lövését hárítani. Ezután bár fölényben játszottak a portugálok, nagyobb helyzetig nem jutottak, egészen a szünet előttig amikor is Jota beadását Cristiano Ronaldo rúgta fölé egészen közelről. Az első félidőben 70%-os portugál labdabirtoklás mellett 1 kaput eltaláló lövésünk volt egy Szalai fejesből.

A második játékrész egy Pepe fejessel indult, ám ezt is hárította Gulácsi.  Ahogy a 68. percben is Bruno Fernandes lövését. Egészen bátran játszottunk, többször át tudtuk lépni az ellenfél térfelét. Sőt a csereként beálló Schön gólig is eljutott, ezzel felrobbantva a stadiont, ám hamar lecsillapodtak a kedélyek, mert lest jelzett a partjelző. Egészen a a 84. percig teljes mértékben partnerei voltunk a címvédőnek, ám ekkor Raphaël Guerreiro megpattanó lövése sajnos megtörte a magyar válogatottat. Nem sokkal később Willi Orbán szabálytalankodott a büntető területen belül. A 11-est Crsitiano Ronaldo értékesítette, nem sokkal később pedig egy szép összjáték után megszerezte második gólját.

A végeredmény sajnos nem tükrözi a látottakat. A magyar csapat megérdemelte volna az 1 pontot, a sokszor ötlettelenül játszó portugálokkal szemben.

„A vezető góljukig jól zártunk, nagy kár volt az első találatért – mondta Gulácsi Péter az M4 Sport kamerájának. – Nem volt benne a 3–0 oda, szerencsével meglehetett volna az egyik pont. Köszönjük mindenkinek, életre szóló élmény volt. Tudtuk, hogy nagyon nyomnak majd, többé-kevésbé jól bírtuk, volt nekünk is helyzetünk. Sajnáljuk, nagyon nagy dolog lett volna pontszerzés, sőt a három is benne volt a mérkőzésben. Ha így játszunk a franciák ellen, bármi megtörténhet.”

„Ami átjárt bennem a lesgól után, az a sötétség  mondta Schön Szabolcs az M4 Sportnak. – Nagyon rossz érzés volt, hogy betaláltam, és aztán nem adták meg. A szurkolók velünk voltak, különleges hangulatok hoztak be a stadionba. Gyerekkori álmom vált valóra. Eb-n sikerült játszanom a második válogatott meccsemet, hatvanötezer néző előtt, különleges volt. A második félidőben határozottabban mentünk ki, támadtunk, agresszívek voltuk. Most a regeneráció a legfontosabb, utána készülünk a következő meccsre.”

MAGYARORSZÁG–PORTUGÁLIA 0–3 (0–0)
Budapest, Puskás Aréna, 55 682 néző. Vezette: Cakir (török)
MAGYARORSZÁG: Gulácsi – Botka, Orbán, Szalai A. – Lovrencsics G., Nagy Á. (Varga R., 88.), Kleinheisler (Sigér D., 78.), Schäfer (Nego, 65.), Fiola (Varga K., 88.) – Szalai Á., Sallai (Schön, 77.). Szövetségi kapitány:    Marco Rossi
PORTUGÁLIA: Rui Patrício – Nélson Semedo, Pepe, Rúben Dias, Guerreiro – Danilo Pereira, William Carvalho (Renato Sanches, 81.), Bruno Fernandes (Moutinho, 89.) – Bernardo Silva (Rafa Silva, 71.), C. Ronaldo, Diogo Jota (André Silva, 81.). Szövetségi kapitány:   Fernando Santos
Gólszerző: Guerreiro (84.), C. Ronaldo (87., 90+2. – az első 11-esből)

Csoportkör
jún 15, 2021
18:00 Magyarország Magyarország 0 - 3 Portugália Portugália
21:00 Franciaország Franciaország 1 - 0 Németország Németország
jún 19, 2021
15:00 Magyarország Magyarország 1 - 1 Franciaország Franciaország
18:00 Portugália Portugália 2 - 4 Németország Németország
jún 23, 2021
21:00 Portugália Portugália 2 - 2 Franciaország Franciaország
21:00 Németország Németország 2 - 2 Magyarország Magyarország
június 15, 2021