Ausztria az újonc Észak-Macedóniával csapott össze a C csoport első mérkőzésén. Érdekesség, hogy ez a két csapat az Eb selejtezők során is egy csoportban volt. Az osztrákok Észak-Macedóniában 4–1-re, Bécsben 2–1-re nyertek 19 hónappal ezelőtt.

Elég álmosan kezdődött a mérkőzés. egészen a 18. percig kellett várni az első valamire való helyzetig. Ám ebből egyből gól is lett. Sabitzer beívelését, Stefan Lainer egy gyönyörű mozdulattal lőtte az észak macedónok kapujába(1-0).

Tíz percre rá jött a feketeleves, az osztrák védelem megingását kihasználva Goran Pandev egyenlített (1-1). Ezzel ő lett mindenidők második legidősebb (37 évesen és 321 naposan) góllövője az Eb-k története során.

A második félidő eleje sem hozott nagy iramot. A 64. percben azonban felpörögtek az események, Michael Gregoritsch fejesét hatalmas bravúrral védte a macedón kapus. Negyedórával később azonban David Alaba lövését már nem tudta hárítani (2-1). A hajrában Marko Arnautovic csereként beállva is bevette az északmacedónok kapuját, ezzel beállítva a 3-1-es végeredményt.

Érdekességek

  • Az osztrákoknak ez volt az Eb-k töréténete során az első győzelmük (2 döntetlen, 4 vereség mellett)
  • A C-csoport győztese Budapesten fogja játszani az Eb egyik nyolcaddöntőjét


Ausztria–Észak-Macedónia 3–1 (1–1)
Bukarest, Nemzeti Aréna, 9082 néző. Vezette: Ekberg (svéd)
Ausztria: 
Bachmann – Lainer, Dragovic (Lienhart, a szünetben), Hinteregger, Ulmer – Baumgartner (Gregoritsch, 58.), Laimer (Baumgartlinger, 90+3.), X. Schlager (Ilsanker, 90+4.), Alaba – Sabitzer – Kalajdzic (Arnautovic, 59.). Szövetségi kapitány: Franco Foda
Észak-Macedónia: Dimitrievszki – B. Nikolov (Bejtulai, 63.), Sz. Risztovszki, Velkovszki, Muszliu (M. Risztovszki, 86.), Alioszki – Bardi (Tricskovszki, 82.), Ademi, Elmasz – Pandev, Trajkovszki (Kosztadinov, 63.). Szövetségi kapitány: Igor Angelovszki
Gólszerző: Lainer (18.), Gregoritsch (78.), Arnautovic (89.), ill. Pandev (28.)

június 14, 2021